Page settings

Bouwkunde

 
 • Over bouwkunde

  Als bouwkundige wil jij uitdagende projecten. Afwisseling is gegarandeerd. Je werkt binnen Ajilon voor nationale en internationale opdrachtgevers. Die breedte houdt concreet in: ontwikkeling en realisatie van nieuw- en verbouw projecten. Engineering, toezicht. Projectmanagement. Het soort projecten? Woningbouw, utilitaire werken. Industrie.Lees meer...
 • Onze Professionals aan het woord

  Wie kunnen beter vertellen dan onze Professionals hoe een dag bij Ajilon Engineering Professionals eruit ziet. Onze Professionals van Engineering Bouwkunde vertellen over hun ervaringen Lees meer...
 • Onze Opdrachtgevers aan het woord

  Onze opdrachtgevers vertellen waarom zij kiezen voor Ajilon Engineering Professionals Lees meer...
 • Kennismaking met het bouwproces

  De ervaringen van Esi Mohamadi bij Ajilon Engineering Professionals: Inmiddels ben ik 1e tekenaar. Mijn interesse gaat uit naar doorgroeien. En dat kan! Lees meer...
 • Pilot Erasmus MC - Revit

  Eind 2012 zijn er gesprekken gevoerd met het Erasmus Medisch Centrum om de mogelijkheden en de voor- en nadelen van Revit met betrekking tot het ziekenhuis te laten zien. Hieruit is destijds een mooie Pilot-opdracht voortgekomen. Lees meer...
 • BIM

  BIM is één van de pijlers waar de bouw nu op innoveert. Iedereen “BIM-t” op zijn eigen manier en iedere eindgebruiker vraagt om een andere informatiebehoefte. Het BIM team van Ajilon Engineering Professionals heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan op deze ontwikkelingen binnen de Bouwkunde als de Installatietechniek. Lees meer...
Als bouwkundige wil jij uitdagende projecten. Afwisseling is gegarandeerd. Je werkt binnen Ajilon voor nationale en internationale opdrachtgevers. Die breedte houdt concreet in: ontwikkeling en realisatie van nieuw- en verbouw projecten. Engineering, toezicht. Projectmanagement. Het soort projecten? Woningbouw, utilitaire werken. Industrie.

Jij werkt met geavanceerde CAD systemen. Gebruikte applicaties zijn AutoCAD, Revit Architecture en Navisworks. Je bestekken schrijf je volgens de STABU II systematiek. Werkgebieden: Brandbeveiliging, Facility Management, Bouwfysica en Kostenramingen. Als ketenpartner verzorgt Ajilon de integratie hiervan, ofwel Building Information Modelling (BIM).

Maar het mooiste moment is daar. Wanneer jouw ontwerp gebouwd wordt. Wij begeleiden het proces van ontwerp naar realisatie.
En dan staat het daar. Blijvend.

Jouw droom kom je overal tegen. Dat is bouwkunde. 
Onze Professionals aan het woord

Wie kunnen beter vertellen dan onze Professionals hoe een dag bij Ajilon Engineering Professionals eruit ziet. Onze Professionals van Engineering Bouwkunde vertellen over hun ervaringen. Lees hier de ervaringen van Erwin, Tim en Robin die onderdeel uitmaken van ons Bouwkunde team

Erwin Schaap. Bim Modelleur / Projectcoördinator.
‘’Afwisseling, verantwoordelijkheid, vrijheid, vertrouwen. Dat vind ik bij Ajilon. Net als de mogelijkheid om me verder te specialiseren"
Lees meer >>

Tim van Kessel, BIM Modelleur
“Als ik die gemetselde gevel zie waar ik als tekenaar een bijdrage aan heb geleverd, ben ik apetrots. Net zo trots als op mijn contractverlening.” 
Lees meer >>

Robin de Wals, Engineer Projectleider Facility Management
“Persoonlijke aandacht, samen sparren, vrijheid, eigen verantwoordelijkheid. Dat is voor mij waar Ajilon voor staat.”
Lees meer >>
Onze opdrachtgevers aan het woord

Theobert van Boven, Directeur/eigenaar Van Boven Architecten
“Ajilon heeft onze urgentie perfect aangevoeld en ons in alle opzichten verrast.”
Lees meer >>

De ervaringen van Esi Mohamadi bij Ajilon Engineering Professionals: Inmiddels ben ik 1e tekenaar. Mijn interesse gaat uit naar doorgroeien. En dat kan!

“Tijdens mijn afstudeerperiode liep ik stage bij Ajilon Engineering Professionals. Bouwkunde. Ik kreeg goede begeleiding. De collega’s, allemaal ervaren, waren zeer behulpzaam. Na mijn afstuderen ging ik aan de slag voor Ajilon Engineering Professionals. De diversiteit in het werk. Interessant! Ik ben bij diverse opdrachtgevers gedetacheerd. Daardoor kreeg ik een uitstekende kennismaking met veel disciplines in het bouwproces.

We begonnen heel vroeg met het implementeren en toepassen van Building Information Modeling (BIM) met het programma Revit Architecture. Innovatief! De grootste uitdaging was de omschakeling van 2D naar 3D. Inmiddels werk ik voornamelijk aan BIM projecten die in Revit uitgewerkt worden. Ik heb BIM modellen van het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam en van het Leids Universitair Medisch Centrum gemodelleerd. Deze modellen worden voornamelijk gebruikt voor gebouwenbeheer. Ik werkte aan een BIM model voor de OV-terminal Breda. Werkvoorbereiders gebruiken dit voor het bestellen en calculeren van materialen.

De werkzaamheden zijn zeer afwisselend. Je zit bij een aannemer. Of een architectenbureau.
Ik was begeleider van beginnende Revit modelleurs. Ik kon mij gelukkig flexibel opstellen in uiteenlopende situaties. Met een diversiteit aan mensen. Dat moet je kunnen. Op de tekenkamer van Ajilon Engineering Professionals Zaltbommel zijn niet alleen tekenaars. Maar ook bestekschrijvers. Toezichthouders.
Er zijn veel doorgroeimogelijkheden. Vier jaar geleden kwam ik als tekenaar in dienst. Inmiddels ben ik 1e tekenaar. Mijn interesse gaat uit naar doorgroeien. En dat kan! Ik heb mijn zinnen gezet op projectleiding.“

Esi Mohamadi
Eind 2012 zijn er gesprekken gevoerd met het Erasmus Medisch Centrum om de mogelijkheden en voor- en nadelen van Revit met betrekking tot het ziekenhuis te laten zien. Hieruit is destijds een pilot-opdracht voortgekomen.

Een mooie kans voor Ajilon Engineering, zeker gezien de omvang van het Erasmus MC te Rotterdam, een universitair medisch centrum dat is verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het ziekenhuis is het grootste van de acht universitair medische centra in Nederland.

De pilot-opdracht betreft het uitwerken van een “klein deel” van het Erasmus MC en tevens het schrijven van een Plan van Aanpak en een BIM-handboek welke het Erasmus MC kan gaan hanteren in de “toekomst”. Deze opdracht is uitgevoerd door Kevin Vermeulen, een bouwkundig tekenaar / BIM-modelleur van de vestiging Ajilon Engineering West (voorheen Amsterdam).

Vanaf het begin was duidelijk dat het Erasmus MC zelf ook nog uit moest zoeken welk product het eindresultaat zou moeten zijn van deze Pilot. De kennis en mogelijkheden van Revit waren niet altijd even duidelijk bij het Erasmus MC. Iets waar Kevin ze goed kon adviseren en helpen. Samen met Niels van de Stolpe (Adviseur Bedrijfsvoering / Coördinator tekenkamer van Erasmus MC) en Jan Schrama (Adviesbureau Planorbis) heeft Kevin dit project gedaan. Bij dergelijke opdrachten is het belangrijk hoe om te gaan met de informatie welke in het Revit-model gestopt gaat worden; de Input en Output van het model. Voor het Erasmus MC is het model namelijk bedoeld voor het beheren van allerlei disciplines binnen het Erasmus. Zowel de Revit “leken” als kenners moeten de beschikking hebben tot de benodigde informatie.

Om inzicht te krijgen in de wensen van het Erasmus ten opzichte van de mogelijkheden binnen Revit is het logistieke centrum van het Erasmus MC uitgewerkt in Revit. Op basis van dit model en de bevindingen gedurende het modelleren is het BIM-handboek (bouwkundig) uitgewerkt. Het BIM-handboek bevat van begin tot het eind een “stappenplan” tot het invoeren van het model . de gegevens in Revit. Er wordt vermeld welke startdocumenten gebruikt dienen te worden, hoe elementen opgebouwd moeten worden, welke views er gebruikt worden, wat er wel en niet veranderd mag worden, etc..Gedurende het proces zijn de wensen vanuit het Erasmus verwerkt in het model. Om voorbeelden te noemen: binnen elk Revit-model zullen views ingeregeld zijn met betrekking tot verschillende partijen, denkend aan plattegronden algemeen, voor het ruimtebeheer, voor de brandveiligheid, voor de bedrijfsorganen etc. Daarnaast zijn schedules aangemaakt waarin van verschillende categorieën de overzichten automatisch ingeregeld staan (mochten de modelleurs het BIM-handboek) correct volgen.

Uiteindelijk ligt er tot tevredenheid van Niels, Jan en Kevin momenteel een BIM-handboek op tafel waarin de basis voor een Revit-model voor het Erasmus MC beschreven staat. Tevens zijn er templates aangemaakt voor zowel het opzetten van een model als voor het aanmaken van families.

Tot op heden is dit voor de bouwkunde geheel uitgewerkt. Intern bij het Erasmus wordt er nu besproken of dit tevens voor de E (Elektrotechniek) en de WTB (Werktuigbouwkunde) gedaan dient te worden. Dat zou natuurlijk geweldig zijn als ook deze opdracht door “ons” gedaan kan worden!
BIM

BIM is één van de pijlers waar de bouw nu op innoveert. Iedereen “BIM-t” op zijn eigen manier en iedere eindgebruiker vraagt om een andere informatiebehoefte. Het BIM team van Ajilon Engineering Professionals heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan op deze ontwikkelingen binnen de Bouwkunde als de Installatietechniek. Dit vanuit de leverancier, ontwerpende partij, facilitair beheerder en de aannemer. Onze ervaring is dat bij iedere ketenpartner in het bouwproces dezelfde vragen terug komen in een eigen projectspecifieke context.

Wanneer is een model bruikbaar?
Wat en wanneer voegt een model (iets) toe?
Hoe stellen we de BIMprotocollen tussen alle ketenpartners op?
Hoe wordt het model overgedragen aan een volgende partner en waarop worden verschillende modellen gecontroleerd?

Communicatie over deze vragen is van essentieel belang om een project te laten slagen. Het zijn vragen waar onze engineers dagelijks mee te maken krijgen. Stellen wij deze vragen aan een productleverancier dan is het antwoord anders dan dat deze vragen gesteld worden aan een aannemer. Door te leren en te begrijpen wat de behoefte is binnen een project kunnen we deze ervaringen toepassen in uw project en zelfs bedrijven helpen opstarten met het werken met BIM projecten.

BIM, Lean en Green

De 3 pijlers waar de bouw nu op innoveert. Afzonderlijk van elkaar sterke thema’s maar gecombineerd met visie en projectaanpak onafscheidelijk voor de toekomst. Wij vertalen dit als “Efficiënt samenwerken op duurzame beginselen”. Samenwerken door BIM, Efficiënt vanuit LEAN en duurzaam voor mens, milieu en de relatie. Met die gedachte streven naar de beste oplossing voor de opdrachtgever. Wij willen onze kennis delen en inzetten waar we nodig zijn.
Wij voegen daarom aan de 3 pijlers BIM, Lean en Green nog een vierde pijler toe: Flexibiliteit. Wij staan klaar om u te ontzorgen met onze engineers. Hoe we dit doen, vertellen we graag.

BIM jij of BIM ik … BIMMEN doen we samen.