Page settings

Vakgebieden

 
 • Bouwkunde

  Als bouwkundige wil jij uitdagende projecten. Afwisseling is gegarandeerd. Je werkt binnen Ajilon voor nationale en internationale opdrachtgevers. Die breedte houdt concreet in: ontwikkeling en realisatie van nieuw- en verbouw projecten. Engineering, toezicht. Projectmanagement. Het soort projecten? Woningbouw, utilitaire werken. Industrie.Lees meer...
 • Machinebouw

  Als engineer machinebouw heb je bij ons veel te ervaren. Je werkt aan uitdagende opdrachten voor nationale en internationale klanten. Jij ontwerpt. Ontwikkelt. Detailleert. Productie-, verpakkings- en assemblagemachines. Gaaf! Jij realiseert. Transport- en handlingsystemen. Jij construeert, berekent en tekent. Eigenlijk alles wat je maar bedenken kunt. Lees meer...
 • Elektrotechniek

  Voor een elektrotechnicus gebeurt het hier. Jouw wereld maken wij groter. Adviseur. Installateur. Een enorme diversiteit aan opdrachten. Vanaf het eerste schetsontwerp. Innoveer. Verken. Tot een compleet bestek. Jij bent vooruitstrevend. Houdt van de complexiteit. Building Information Model of 3D. Je verzorgt de engineering voor de elektrotechnische gebouw gebonden installaties. In ziekenhuizen. Kantoren. Retail.Lees meer...
 • Installatietechniek

  Voor een installatietechnicus is dit de plek. Installeer je bij ons. Ontdek onze klanten en diversiteit aan opdrachten. Jij maakt ruwe schetsen. Visionair. Of complete bestektekeningen en uitvoeringsontwerpen. Geen fouten geoorloofd. Gedetailleerd. Jij ontwerpt complete high-performance installaties voor laboratioriums, Cleanrooms . Of verzorgt de klimaattechniek van een gebouw. Of een grote kas in de land en tuinbouw Lees meer...
 • Industriële Automatisering

  Een complete fabriek draait op jouw systeem. Hoe reëel is dat? Normaal gaat dit bij ons nooit worden, maar wel een dagelijkse realiteit. Jij bent niet voor een kleintje vervaard. Je bent een helder en scherp denker. Analyseert. Ontwerpt. Houdt overzicht. Leert nieuwe processen kennen als je broekzak. Jij ontwerpt proces- en energiebesturingssystemen. Hoogspanning. Elektronica. Hardware. Software. Lees meer...

Bouwkunde

Als bouwkundige wil jij uitdagende projecten. Afwisseling is gegarandeerd. Je werkt binnen Ajilon voor nationale en internationale opdrachtgevers. Die breedte houdt concreet in: ontwikkeling en realisatie van nieuw- en verbouw projecten. Engineering, toezicht. Projectmanagement. Het soort projecten? Woningbouw, utilitaire werken. Industrie.

Jij werkt met geavanceerde CAD systemen. Gebruikte applicaties zijn AutoCAD, Revit Architecture en Navisworks. Je bestekken schrijf je volgens de STABU II systematiek. Werkgebieden: Brandbeveiliging, Facility Management, Bouwfysica en Kostenramingen. Als ketenpartner verzorgt Ajilon de integratie hiervan, ofwel Building Information Modelling (BIM).

Maar het mooiste moment is daar. Wanneer jouw ontwerp gebouwd wordt. Wij begeleiden het proces van ontwerp naar realisatie.
En dan staat het daar. Blijvend.

Jouw droom kom je overal tegen. Dat is bouwkunde

BIM


BIM is één van de pijlers waar de bouw nu op innoveert. Iedereen “BIM-t” op zijn eigen manier en iedere eindgebruiker vraagt om een andere informatiebehoefte. Het BIM team van Ajilon Engineering Professionals heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan op deze ontwikkelingen binnen de Bouwkunde als de Installatietechniek. Dit vanuit de leverancier, ontwerpende partij, facilitair beheerder en de aannemer. Onze ervaring is dat bij iedere ketenpartner in het bouwproces dezelfde vragen terug komen in een eigen projectspecifieke context.

Wanneer is een model bruikbaar?
Wat en wanneer voegt een model (iets) toe?
Hoe stellen we de BIMprotocollen tussen alle ketenpartners op?
Hoe wordt het model overgedragen aan een volgende partner en waarop worden verschillende modellen gecontroleerd?

Communicatie over deze vragen is van essentieel belang om een project te laten slagen. Het zijn vragen waar onze engineers dagelijks mee te maken krijgen. Stellen wij deze vragen aan een productleverancier dan is het antwoord anders dan dat deze vragen gesteld worden aan een aannemer. Door te leren en te begrijpen wat de behoefte is binnen een project kunnen we deze ervaringen toepassen in uw project en zelfs bedrijven helpen opstarten met het werken met BIM projecten.

BIM, Lean en Green

De 3 pijlers waar de bouw nu op innoveert. Afzonderlijk van elkaar sterke thema’s maar gecombineerd met visie en projectaanpak onafscheidelijk voor de toekomst. Wij vertalen dit als “Efficiënt samenwerken op duurzame beginselen”. Samenwerken door BIM, Efficiënt vanuit LEAN en duurzaam voor mens, milieu en de relatie. Met die gedachte streven naar de beste oplossing voor de opdrachtgever. Wij willen onze kennis delen en inzetten waar we nodig zijn.
Wij voegen daarom aan de 3 pijlers BIM, Lean en Green nog een vierde pijler toe: Flexibiliteit. Wij staan klaar om u te ontzorgen met onze engineers. Hoe we dit doen, vertellen we graag.

BIM jij of BIM ik … BIMMEN doen we samen.


Machinebouw


Als engineer machinebouw heb je bij ons veel te ervaren. Je werkt aan uitdagende opdrachten voor nationale en internationale klanten. Jij ontwerpt. Ontwikkelt. Detailleert. Productie-, verpakkings- en assemblagemachines. Gaaf! Jij realiseert. Transport- en handlingsystemen. Jij construeert, berekent en tekent. Eigenlijk alles wat je maar bedenken kunt.

Jij werkt met de meest geavanceerde CAD systemen. Solid Works, Inventor, Pro Engineer. Maar ook Unigraphics NX en Solid Edge. Het geeft een kick wanneer jouw 3D ontwerpen gerealiseerd worden. Wanneer er een prototype gerealiseerd wordt. Hoe houdt jouw ontwerp zich? Goed? Komt de werkelijkheid overeen met de door jouw uitgevoerde sterkteberekening? Statisch en dynamisch? Angstzweet.

Je hebt de mensen om je heen om te zorgen dat de onderdelen gefabriceerd worden, de bouw begeleidt wordt, de machine inbedrijf gesteld wordt.
Dit is het nu écht.

Jouw droom kom je overal tegen. Dat is Machinebouw 
  

ElektrotechniekVoor een elektrotechnicus gebeurt het hier. Jouw wereld maken wij groter. Adviseur. Installateur. Een enorme diversiteit aan opdrachten. Vanaf het eerste schetsontwerp. Innoveer. Verken. Tot een compleet bestek. Jij bent vooruitstrevend. Houdt van de complexiteit. Building Information Model of 3D. Je verzorgt de engineering voor de elektrotechnische gebouw gebonden installaties. In ziekenhuizen. Kantoren. Retail.

Maar ook ontwerp, begeleiding en projectmanagement voor complete infra projecten. Wow. Daar is een uitdaging.

Natuurlijk gebruiken wij de tools die jij gewend bent. AutoCAD, Revit MEP, Techline, StabiCad, Nordined, Intelec, Dialux en STABU. Wanneer jouw plannen net zo ambitieus zijn als jij, dan komt er onherroepelijk een spannend moment. Het moment dat jouw ontwerpen gerealiseerd worden.

De collega’s van Ajilon of bij de klant zijn je vangnet. Samen realiseren wij het plan. Totdat het staat. Powerswitch: on.
 
Jouw droom kom je overal tegen. Dat is Elektrotechniek.

Installatietechniek


Voor een installatietechnicus is dit de plek. Installeer je bij ons. Ontdek onze klanten en diversiteit aan opdrachten. Jij maakt ruwe schetsen. Visionair. Of complete bestektekeningen en uitvoeringsontwerpen. Geen fouten geoorloofd. Gedetailleerd. Jij ontwerpt complete high-performance installaties voor laboratioriums, Cleanrooms . Of verzorgt de klimaattechniek van een gebouw. Of een grote kas in de land en tuinbouw.

Revit MEP in combinatie met Flexline. Techline 3D en tegelijk intelligent ontwerpen. Dat zijn één van de uitdagingen die jou te wachten staan. Geprikkeld?
Je kunt je hart ophalen. Wij hebben de tools. Revit MEP, AutoCAD, MicroStation, Nordined, StabiCAD en Vabi. Natuurlijk is STABU II standaard. Ervaar de spanning wanneer het echt wordt. Tastbaar.

Gelukkig hebben wij de mensen. Die zorgen dat jouw idee ook begeleid wordt. De realiteit in. Jouw kindje. Het werkt. En blijft werken.

Jouw droom kom je overal tegen. Dat is Installatietechniek.

Industriële PipingVoor een piping engineer is dit de plek. Je ontwerpt fabrieken met al hun leidingen of een geheel pompstation zodat iedereen water uit de kraan krijgt.Voor een piping engineer is dit de plek.

Je ontwerpt complete fabrieken met al hun leidingwerk of een geheel pompstation zodat jij uiteindelijk je water uit de kraan krijgt. Ontdek onze klanten. Bekijk de locaties zodat praktijk en theorie toch weer dicht bij elkaar staan. Jij maakt mooie 3D ontwerpen of schrijft complete bestekken. Geen fouten geoorloofd. Gedetailleerd.

Je kunt je uitleven met de mooiste systemen op de plaatjes mooi en overzichtelijk te maken zodat de opdrachtgever vooraf weet hoe de leiding loop eruit komt te zien. Wij maken daarbij gebruik van AutoCAD maar Inventor-3D, Solid Works of in Plant-3D wordt toegepast.

Gelukkig hebben wij de mensen. Die zorgen dat jouw idee ook begeleidt wordt. De realiteit in. Jouw kindje. Het werkt. Het water stroomt en blijft stromen.

Ajilon Engineering en Building Information Modelling


BIM wordt internationaal meestal begrepen als Building Information Model, of -Modelling en wordt in het Nederlands vaak vertaald als Bouwwerk Informatie Model. Het centrale idee achter BIM is een digitaal driedimensionaal gebouwmodel waarin de gegevens ten behoeve van het ontwerp-, bouw- en beheerproces zijn geïntegreerd en waarmee door alle betrokken partijen in dat proces wordt gewerkt.Ajilon Engineering is bewust met de ontwikkeling bezig en heeft al een aantal stappen gemaakt om het proces te beheersen zowel bouwkundig als in de gebouwgebonden installatie techniek. Een groot aantal medewerkers hebben een Revit opleiding genoten en aan projecten meegewerkt. De bouwkundigen beheersen Revit architekture en de installatie medewerkers werken met Revit Mep aangevuld met Stabicad, Flexline en Magicad. Deze werkzaamheden worden op de Ajilon kantoren of bij onze relaties op kantoor uitgevoerd

Projecten waar onze specialisten aan mee werkten zijn o.a.
Academisch Medisch Centrum Amsterdam - vullen 3D model met installaties
Erasmus Universiteit Rotterdam - vullen 3D model met installaties
Leidse Universtiteit Medisch Centrum - vullen 3D model met installaties
Radbouth Universiteit Nijmegen (Tandheelkunde) - opzetten 3 D Model
Technische Natuur Wetenschappen Delft - Uitwerken installaties voor realisatie
Zorgcentrum Alde Steeg Beuningen - Uitwerken installatie voor realisatie

Industriële Automatisering

Leef je uit in een professionele omgeving. Met dito tools. E-plan, EICAD maar ook Siemens (S7 en WinCC), ABB, Allen Bradley, Schneider en Beckhoff wordt toegepast. Ervaar het spannende moment. Wanneer jouw plannen de laptop verlaten. Dan wordt het spannend.

Jouw collega’s zorgen ervoor dat het er komt. Samen met de klant. Jouw hersenspinsel gerealiseerd. Het werkt. Het draait.

Jouw droom kom je overal tegen. Dat is Industriële Automatisering.

 Het grootste pijpenleggerschip ter wereld

Lees hier het verslag van Software Engineer Christian Bruurmijn die voor de afdeling Industriële Automatisering Zaltbommel een project heeft uitgevoerd op de grootste pijpenleggerschip ter wereld.

Project : Ajilon Engineering_ Allseas Solitaire ( via Cofely )


Een beschrijving van de werklocatie

De Allseas Solitaire is het grootste pijpenleggerschip ter wereld. De lengte van het schip is 300m (met stinger op achtersteven erbij zelfs 397m), de breedte is 40m en de hoogte is 55m, waarvan zo'n 15m onder de waterlijn ligt. Het schip telt 11 decks, van machinekamer (ER) via line-up (LU), via decks A tot G, de Brug (BR) tot het uitkijkdeck (+55m). Mijn werkzaamheden hadden voornamelijk plaats op het A-deck (lasstraten) en de machinekamer (HPU). Mijn hut was eerst op F-deck, later op het E-deck. Het eten was op D-Deck en ons "kantoor" op het C-Deck.

Doel van het schip is om een lange pijpleiding via de achterkant van het schip in zee te laten zakken in een S-vorm. De pijpen van 12m (single joint) worden eerst vanuit de holds (laadruimten) via rollen transport naar de double joint area gebracht, alwaar ze per twee aan elkaar gelast worden via 4 lasstappen, 3x uitwendig en 1x inwendige las. Dit gebeurd van AFT (achterkant) naar BOW (voorkant) richting. Daarna wordt de las van de 24m pijpen (double joint) getest in de Xray area. Er is een complete lasstraat aan PortSide kant en een aan StarBoard kant. Vervolgens wordt in de line-up area (deck lager) wederom met 4 lassen de 24m pijp aan de uitgaande pijp vast gemaakt. Tevens wordt deze pijp via 3 tensioners vastgehouden zodat hij niet uit het schip zou vallen. Het schip kan mbv. zijn 10 thrusters op de mm nauwkeurig blijven liggen om zo, zo minimaal mogelijke trekspanning op de uitgaande pijp te krijgen.
Het besturings systeem is gemaakt op basis van één Siemens S7-400 CPU met daaronder allemaal ET200M modules (I/O) en T-CPU's (± 200 drives en cylinders). Communicatie vindt plaats d.m.v. Profinet via optische verbindingen. Alle modules zijn in CFC geschreven en het geheel wordt gecompileerd naar FB's, FC's en BD'

De werkzaamheden

Beginnende bij de I/O testen van de diverse consoles. Vervolgens het testen en inbedrijfstellen van de Controle Modules (bv. één motor of één cylinder). Daarna het testen en inbedrijf stellen van de Equipment Modules (set van motoren / cylinders - sectie) om daarna de Sequence te testen en in bedrijf te stellen (Auto/Manual/Jog). De Hydraulic Pressure Unit heb ik toegewezen gekregen om deze verder af te werken nadat een collega wegens einde dienstverband van boord ging. De status was een half geteste en werkende HPU (op lokaal werkend). De HPU bestaat uit 5 pomp-units (bestaande uit een Charge-pump en een Main-pump), een cooling-unit (/pump) en een olie reservoir. De koelpomp wordt eerst gestart, om daar na van de pump-units eerst de charge-pump te starten, deze brengt de druk op orde, om daarna de main pump aan te sturen. Vervolgens wordt het systeem op zo'n 150 bar gehouden. Indien er meer afnemers zijn zullen er tot maximaal 4 pump-units draaien, 5e is als reserve. Na wat verkeerde aangesloten draden en een aantal software wijzigingen is het werkend gekregen. Tevens HMI-panel via WinCC flex aangepast.

Volgende project was de X-ray Waiting Area. Hier moet de 24m pijp in auto en manual zo goed mogelijk op de X-ray postie gepositioneerd worden. Hiervoor een aantal wijzigingen door gevoerd om goede positionering te verkrijgen. In Auto alleen transport van de double-joint van AFT naar BOW, maar in Manual is het mogelijk de pijp ook in tegenovergestelde richting te sturen. Door middel van de diverse sensoren wordt de positie bijgestuurd qua positionering (waar is het midden) van de pijp en deze dienen ook om aan te geven in welke status de pijp is, bijvoorbeeld binnenkomen van de sectie of juist vertrekkende uit de sectie, binnen stop window (voor afremmen via ramping), op stop positie, etc...

Het is dan wel geen cruise-schip, maar met een gym, een ontspanningsruimte (incl. tafeltennis tafel) en basketballen en voetballen op het voordek is er wel ruimte voor wat ontspanning. Maar het is toch vooral rusten en slapen. Verder beschikt het schip over een uitstekende keuken, waar er op gezette tijden altijd warm eten is, dit als gevolg van de ploegendienst. Ze werken 12 uur op / 12 uur af, voor 5 weken op / 5 weken af (service) of 8 weken op / 4 weken af (operators). Diensten zijn van 0:00-12:00 (nacht), 12:00-24:00 (avond) en van 7:00-19:00 uur (dag).

Mijn 37 daagse "reis" begon in de haven van Palermo (Sicilie). Om over de middenlandse zee naar een tussenstop voor de haven van Algeciras (Spanje) te varen en vervolgens over de atlantische oceaan tot aan de haven Freeport op de Bahamas te varen. Daar eindigde voor mij deze toch wel enerverende reis, waarin ik veel geleerd heb en toch ook de nodige kennis heb kunnen overdragen.

Project DWP Botlek


In de Rotterdamse haven is in 2009 Nederlands grootste gedemineraliseerd water installatie door Evides Industriewater gerealiseerd met een capaciteit van 1.400 m3/h. De DWP installatie (Demi Water Plant) is in record tijd van 14 maanden ontworpen en gebouwd in het Rotterdam Botlek gebied, locatie Huntsman Rozenburg.
Demi Water Plant Botlek is een "onbemande" zuiveringsinstallatie welke water van drinkwaterkwaliteit zuivert tot gedemineraliseerd water voor toepassingen in de industrie.
Door de unieke samenwerking in bouwteam verband tussen de contractpartijen, waarbij Elmon samen met haar moederbedrijf Logisticon Waterbehandeling zorgden voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische demi-installatie, is uiteindelijk de eerste fase van de zuiveringsinstallatie vóór de deadline van 31 december 2009 al begin december 2009 opgestart. Binnen een week was een productiecapaciteit van 1.000 m3/uur gezekerd en kon eind december 2009 de volledige vraag van vijftien bedrijven worden geborgd. Een belangrijke milestone in dit project is hiermee behaald: nog vóór de geplande contractdatum van 1 januari 2010 kon Evides een stabiele, bedrijfszekere levering van hoge kwaliteit water garanderen.

Het technische ontwerp is gebaseerd op een volledig geautomatiseerd bedrijf, waarbij levering en productie plaatsvindt gedurende 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Door het ontwerp zo te maken dat er voldoende redundantie in het ontwerp zit, naast een grote opslag en distributiepompen wordt de leveringszekerheid gewaarborgd. Deze hoge mate van leveringzekerheid garantie is voor de afnemers van het demiwater een voorwaarde.
Werkzaamheden van collega Pim van Broekhoven bij opdrachtgever Elmon uit Groot-Ammers.
Gedurende de projectduur van 14 maanden heeft Pim zich bezig gehouden met oa:

 • het offerte traject (calculatie hardware),
 • het opstellen en bespreken van ontwerpnoties,
 • engineering/berekenen van DWP installatie,
 • bijwonen van zowel E/I alsmede PA projectmeetings,
 • werkvoorbereiding (incl. inkoop)
 • het onsite begeleiden van montagegroepen
 • bijwonen van bouwvergaderingen

 

Elektrotechnische spects:
De voedende zijde van de installatie bestaat uit 2 trafo’s van 2500kVA, 1 "vaste" NSA (3200A) en een aansluiting t.b.v. een "mobile NSA". Hiermee worden 3 MCC’s (3x 4000A) gevoed. Verdeeld over deze 3 MCC´s zijn een 8 tal zuiveringsstraten, 2 CIP-installaties, 1 ontgassinginstallatie, 6 regeneratiestations en 6 chemicaliën ruimten/losplaatsen voorzien.
De besturing t.b.v. deze installatie bestaat uit 2x 4 redundante ABB AC800F controllers welke gekoppeld zijn door een glasvezelnetwerk (Ethernet).
59 Veldpanelen met hierin opgenomen Siemens ET200S I/O en Burkert-ventieleilanden, deze zijn gekoppeld aan boven genoemde controllers d.m.v. 8 glasvezelnetwerken (Profibus).
T.b.v. bovenstaande installatie zijn 8 stuks AEG-UPS panelen (8x 150A) geïnstalleerd, welke de gehele 230VAC en 24VDC voorzien voor boven genoemde installatie.
T.b.v. pompsturingen zijn 70 Vacon NX frequentieregelaars voorzien variërend van 0,75 tot 355kW.
Bovenstaande besturing staat garant voor het leveren van 1400m3-deminwater/uur met een max. van 1600m3/uur, opslag van 2 maal 8000m3/uur is instaat volledig onbemand te functioneren incl. het bewaken en bemonsteren van de waterkwaliteit, doseren van chemicaliën en het neutraliseren van het afvalwater, automatisch om te schakelen naar NSA-bedrijf na het uitvallen van de trafo´s en het doormelden van storingen naar een serviceafdeling via zowel het vaste ISDN en het draadloze GSM netwerk.
De gehele installatie voldoet hiermee aan een redundantie van n-1.