Page settings
 

Onderzoek Adecco legt pijnpunten bij werk zoeken bloot


- Onderzoek Adecco legt pijnpunten bij werk zoeken bloot - Werkzoekende doet grote concessies in zoektocht naar droombaan
 
Zaltbommel, 27 mei 2013 – De huidige crisis en het werkloos zijn hebben grote invloed op de ambities om een droombaan te bemachtigen. Tweederde (66%) van de werkzoekenden geeft de zoektocht naar hun droombaan noodgedwongen op. Dit blijkt uit onderzoek van Adecco onder werkzoekenden. Degenen die wel op zoek blijven naar hun droombaan zijn bereid om grote concessies te doen voor deze droombaan. Ruim vier op de tien zijn bereid om eerst als stagiair in een droomfunctie aan de slag te gaan of een baan tegen het minimumloon te accepteren.
 
Veel frustraties
Het keer op keer afgewezen worden voor sollicitaties is een van de grootste frustraties die werkzoekenden nu ervaren bij het solliciteren in deze moeilijke economische tijd. Zes van de tien respondenten (59%) geven aan dat hun grootste frustratie bij het solliciteren het geen (geschikte) vacatures kunnen vinden is en ruim de helft (55%) ziet het (vaak) afgewezen worden als grootste onbehagen tijdens het sollicitatieproces. Ook vindt bijna de helft (46%) het niet of een late reactie ontvangen op een sollicitatiebrief de grootste domper. De afwijzingen die binnenkomen zijn vaak onpersoonlijk en niet zo gemotiveerd dat de sollicitant er wat van kan leren. 30% van de respondenten is hierdoor het meest gefrustreerd.
 
Sollicitatiebrief blijft struikelblok
Het schrijven van een goede sollicitatiebrief blijft een van de grootste struikelblokken bij het solliciteren. Werkzoekenden geven aan na het vinden van geschikte vacatures, het schrijven van een goede motivatiebrief (17,2%) de lastigste fase in het sollicitatieproces te vinden. Ze ervaren het schrijven van een goede brief nu als extra lastig, omdat de concurrentie zo groot is en het daardoor moeilijker is om op te vallen tussen al die brieven.
 
Hulp bij solliciteren (on)misbaar?
Veel werkzoekenden zien in dat er hulp nodig is bij het solliciteren. Toch roept een kwart van de werkzoekenden geen hulp in en denken ze het alleen prima af te kunnen. Deze ‘onderschatting’ van het solliciteren komt vaker voor bij mannen (30%) dan bij vrouwen (22%). Voor de werkzoekenden die wel hulp inroepen zijn de partner (24%) en het sociale netwerk van vrienden (26%) de grootste hulpbronnen.
 
Adecco heeft besloten dat het tijd is om een extra helpende hand te bieden en expertise ter beschikking te stellen aan werkzoekenden. Met het initiatief ‘Way to Work’ biedt Adecco werkzoekenden belangeloos tools en deskundigheid aan om succesvoller door sollicitatieprocedures te komen. www.waytowork.com
 
Over Adecco Group Nederland
Adecco Group Nederland bestaat uit Adecco (General Staffing), Ajilon, Badenoch & Clark en Modis (Professional Staffing) en Lee Hecht Harrison (loopbaan- en talentontwikkeling). Adecco is binnen alle vakgebieden actief, bij grootbedrijven, MKB en overheden. Ajilon spitst zich toe op (young) professionals en freelancers in IT, Finance, Engineering en Technology. In Nederland is Adecco Group actief met circa 1.000 medewerkers vanuit ruim 150 vestigingen. Wereldwijd is de Adecco Group de grootste aanbieder van HR-oplossingen met meer dan 31.000 medewerkers, actief vanuit ruim 5.200 kantoren in meer dan 60 landen.